Premiär för SM i Backe

SM i backe inleds till helgen i Borås. En av landets mest meriterade förare finns med på startlinjen i stentuffa tvåhjulsdrivna klassen för rallybilar, Mikael Lundberg.

14 guldmedaljer återfinns i ”byrålådan” i villan hemma i Utvalnäs, strax nordost om Gävle. Micke jagar i år sitt 15:e SM-tecken i backe.

– Ja, det är min målsättning den här säsongen, förklarar SMK Gävleföraren, som med knapp marginal missat den ädlaste valören de båda senaste åren.

Han tillägger i nästa andetag.

– På lite längre sikt vill jag ta klivet till topp i den totala maratontabellen vad gäller guldmedaljer. Stig Blomqvist och Håkan Johansson har tjugo titlar vardera. Mats Jonsson har kommit upp i 19. Sex ytterligare för min del så är jag förbi samtliga tre, ler Micke med glimten i ögat.

Micke har järnkoll på sin karriär och dessutom en meritlista som heter duga. Eller vad sägs om 570 starter, varav 372 har lett fram till prispall…

– Totalt har det blivit 221 segrar. I Svenska sprintserien har jag på 60 starter hamnat på pallen vid 53 tillfällen och vunnit 47 gångar.

Som mest framgångsrik var Micke åren 2007 till och med 2014 med åtta backguld på rad.

Första backtävlingen klarades av 1989.

– Det innebär ju att jag tävlat i backe i fem decennier. Lite svårt att greppa när man tänker efter, fortsätter 57-åringen.

Nuvarande tävlingsbil införskaffades redan 2007.

– En äkta VW Golf kit-car som byggdes 1998.

Vem rankar han som svåraste motståndare under 2024?

– Onekligen Hampus Karlsson. Han missade guldet ifjol med knapp marginal och vill säkert ha revansch.

Åtta deltävlingar fördelat på fyra helger ingår i SM-serien. Efter Borås följer Lima, Bydalen samt Arboga. Förutom rally 2wd ingår även Rallycrossklasserna Supernationell samt 2150. Dessutom ett RM innehållande Rally 4wd, Rally VOC/Grupp F, Rally Grupp E samt Rallycross Open 2wd.

Sidan uppdaterades den 18 juni 2024