Svensk Bilsport

Teknik On Tour

I juni tog sig återigen teknikavdelningen ut i rörelsen och besökte några av Bilsportsveriges ambassadörer. Denna gång lagom avstånd till kontoret och vi höll oss kvar i Stockholmsregionen för pitstop hos Trendab, M-Tech och Radne Motor. Strax innan detta hade vi även trevligt besök på kontoret när våra vänner från Norska Bilsportförbundet hälsade på vilket ni kunde ta del av i tidigare nyhet.

Lagom till frukost kunde vi dra åt handbromsen i Nykvarn och kliva in hos företaget som matat ut tävlingsmotorer till bilsportfolket ända sen ABBA slog igenom och Flygande Jakob för första besökte de svenska köksborden. Vi kan inte säga att tiden stått still sen dess, utan vi fick genom en rundvandring följa med på en häftiga resa och se hur företaget under åren utvecklat sin verksamhet. Trendab står starkt på flera ben och importör av varumärken som OMP, Setrab, ITG vid sidan av sin stadiga byggnation av racemotorer och paketlösningar.

Vi stannade länge i ett till synes litet rum men som har enorm betydelse för säkerheten inom bilsporten och där service av släcksystem genomförs. Det kan tyckas tufft att vi återkommande informerar om hur viktig detta område är, men kan även här snabbt konstatera att vi gör det med all rätt.

Flitens lampa lös och vi lämnade en fullproppad verkstad och motorer på i stort sett varje ledig arbetsbänk. Samtidigt vevades tejp runt paket innehållande utrustning som skulle ut till motorsportfolket.

Nästa nerslag gjorde vi i Södertälje och välkomnades in i M-tech´s precis nyinflyttade lokaler. Variationen av bilmärken är här något begränsad och som många vet är det Porsche flat out som gäller. Vi träffade ägare Magnus som lämnade norrland i början av tjugohundra och landade i Sthlm för arbete. Ganska snabbt värvades han in i Porsche världen och har med åren utvecklat sin egen verksamhet och tagit M-Tech dit det är idag.

Etablerade i såväl organisation som med team i Carrarracup och Sprint Challange läggs stor del av verksamhetens tid även på motorbanor runt om i Sverige. Annars är hjärtat placerat i verkstaden och Porschebilar servas, repareras och kittas för att ge sina ägare möjligheten att förverkliga sin dröm på banan eller kanske snabbast upp till 120 på motorvägen. M-tech är även officiell distributör i Skandinavien för Porsche Motorsport och Manthey Racing.

Avrundade dagen gjorde vi hos Radne Motor där vi träffade Leif, Gustav och Marie. I över 50 år har Radne haft en betydande roll i Karting Sverige och är väl kända hos de aktiva. Även här ligger ett stort hjärta inom verksamheten i kartingmotorer men som också över tid haft en utveckling till att tillhandahålla en helhet för den aktiva med chassin, reservdelar, utrustning och förbrukning. På senare år har även kunderna blivit fler då man utökat sin portfölj med mer säkerhetsutrustning till allt fler sportgrenar. Ett otroligt engagemang o passion för sporten när vi får höra den historiska resan, arbetet som läggs idag och hur man ser på framtiden!

Vill du som ambassadör inom Bilsporten ha ett besök av oss? Tveka då inte att ta kontakt så kanske träffas vi kanske hos oss i Bilsportens Hus eller vid ett besök i er verksamhet.

Fotnot

2023 inledde teknikavdelningen på Svensk Bilsport något som samlas under projektet ”Teknik On Tour”. Ett sätt att komma närmare verksamheten vilket har efterfrågats under en längre tid och på senare tid kunnat genomföras.

– Hela vårt avlånga land är fyllt av ambassadörer och viktiga samarbeten med aktörer som ligger till grund för den fina utveckling vi har inom bilsporten. Deras olika nyckelroller inom rörelsen gör inte bara tävlandet genomförbart för våra utövare, det är också ett engagemang och driv som sätter Sverige i framsätet inom många områden i den tekniska utvecklingen. Besök i deras vardag är därför viktigt för att skapa förståelse, diskutera framtid och utbyta erfarenheter, säger Pär Karlsson, chef för teknikavdelningen på Svensk Bilsport.

Sidan uppdaterades den 01 juli 2024