Svensk Bilsport

Favoriter och skrällar när bilsporten körde sina tävlingar i SM-veckan

Solen sken verkligen över tävlingarna på motorstadion i Västerås och det blev precis så spännande som det kan bli när bilsporten gjorde upp om medaljerna under SM-veckan med både rallysprint och crosskart. Allt livesänt på SVT:s plattformar.

I tyngsta rallyklassen stod Patrik Flodin pall för favorittrycket. Tillsammans med Göran Bergsten visade rallyspecialisterna att de också kan vara explosiva. Efter att de två finalåken slogs samman var segermarginalen två sekunder på lite drygt sex kilometer.
Silver till Pontus Tidemand och brons till Kalle Gustafsson.

– Det var en tuff bana och krävande så vi var på bilen och ställde in den efter varje körning. Skönt att få revansch från förra året. De jag tävlar mot här är bra och konkurrensen är stentuff nu i rally nu, så jag är jättenöjd, säger Patrik Flodin.

Lite av en skräll kom i klassen för tvåhjulsdrivna bilar i rally. Kevin Eriksson med kartläsare Andreas Andersson blev inledningsvis bortgallrade då långt fler än 50 förare anmälde sig. Men som reserver kom de efter avanmälningar med till start. Något som sen utvecklade sig till ett SM-guld.

­– Det var snabba puckar för att få klart bilen när vi fick besked om att vi var med i startlistan. Det här är helt ofattbart. Målet var topp tio. Det var bära eller brista på sista körningen, säger Kevin Eriksson som inte bara kör rally.
– Jag och farsan har hållit på sedan 2013 när jag började med det här. Det har varit folkrace, rallycross och rally och nu äntligen fick jag visa att jag är kapabel till att ta en SM-medalj, säger guldmedaljören Kevin Eriksson.

Tvåa var Daniel Röjsel som var snabbast i första finalen men tappade höger framhjul när han gick över mållinjen, pinnbultarna gick av.
– Vi kunde inte ta oss till depån för service utan fick byta styrspindel och drivaxel på plats. Och inte hann vi justera bilen, kändes som en folkracebil, suckar Röjsel som ändå körde hem ett silver.
Brons till herr och fru Johan och Linnés Wesslén.

I crosskart Xtreme var det Sebastian Enholm som var förhandsfavoriten. Men efter lite strul i ett kvalheat blev det inte start i första led. Och efter att ha varit väldigt nära att rulla i finalen valde Enholm att ta jokern på första varvet för att sen ta upp jakten mot täten. Det räckt hela vägen fram till silver. Men guldet tog vinnaren från SM-veckan 2022 i Linköping hem, Marcus Agerheim som lyckades hålla emot attackerna från silvermannen Enholm.

– Han var på mig på slutet så det var nära på sista varvet och jag hade ingen koppling på slutet så det var svårt. Men annars har det har gått bra, men varit varmt. Jag känner mig hemma på den här banan, säger vinnaren, Marcus Agerheim som egentligen lagt karriären på hyllan.

– Det här var ett inhopp i lånad kart så det var bra och skönt att försvara guldet från senast då jag vann i Linköping.

Lite comeback var det även i 650-klasen där Noel Eliasson vann alla sina tre kvalheat och tog hand om finalen från början till slut.

– Tillbaka klassen efter ett och ett halvt år, så det är skönt att vinna och det har fungerat bra hela dagen. Det var lite skillnad att komma tillbaka till 650 och lite spontant, men skönt med tredje guldet i Västerås, en riktigt bra banan och bra arrangörer, säger Noel Eliasson

Se SM-veckan i efterhand här på SVT Play. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterades den 28 juni 2024