mellannorrland logotyp

Folkrace: Gällande avsteg från FR 10.3 samt FR 10.4

Enligt information utsänd från Svensk Bilsport har Folkhälsomyndigheten gått ut med uppdaterade allmänna råd som gäller från och med 2021-07-01.

Under rådande Covid-19 pandemi har utskottet tillsammans med centrala kansliet beslutat att publikfria folkracetävlingar samt tävlingar med en maxgräns på 600 personer i publiken får genomföras där endast team (1 förare och max 4 mekaniker), funktionärer och eventuellt närvarande publik får lägga anbud. Detta är ett avsteg från FR 10.3 samt FR 10.4.

  • Vid tävling med max 600 personer i publiken som inte anvisas sittplats: Vid tävling med publik räknas arrangemanget som en offentlig tillställning
    Den som anordnar en sådan offentlig tillställning ska:
  1. Beräkna maxantalet deltagare som samtidigt får vistas på området,
  2. skriftligt dokumentera maxantalet och hur beräkningen har gjorts,
  3. tydligt anslå maxantalet, och
  4. säkerställa att maxantalet inte har överskridits.
  5. Beräkningen sker utifrån minst 10 kvadratmeter inomhus respektive 5 kvadratmeter utomhus av tillgänglig yta per person i publiken.
  6. Antalet får inte vara fler än i förordningen.

Varje förare får ha med sig max 4 teammedlemmar, oavsett ålder, så länge arrangören kan tillgodose kravet på tillgänglig yta per utövare (5 kvadratmeter utomhus).

  • Vid tävling utan publik: Om arrangören inte släpper in publik innebär det en stängd depå, och att ingen publik (betalande eller icke betalande spelar ingen roll) får finnas på plats.
    Även här gäller:
  1. Beräkna maxantalet utövare som samtidigt får vistas i på området,
  2. skriftligt dokumentera maxantalet och hur beräkningen har gjorts,
  3. tydligt anslå maxantalet, och
  4. säkerställa att maxantalet inte har överskridits.
  5. Beräkningen sker utifrån minst 10 kvadratmeter inomhus respektive 5 kvadratmeter utomhus av tillgänglig yta per utövare.
  6. Antalet får inte vara fler än i förordningen.

Varje förare får endast ha med sig max 4 teammedlemmar, oavsett ålder, så länge arrangören kan tillgodose kravet på tillgänglig yta per utövare. Det är tävlingsledningens ansvar att det inte kommer in publik på tävlingsområdet samt att inget organiserat (tex anbudsgivning) sker utanför området.

Den som anordnar en tävling ska utforma lokaler/områden/ytor samt in-och ut passager så att trängsel undviks och att utövare kan hålla avstånd till varandra.

Se även till att följa folkhälsomyndighetens allmänna råd samt övriga rekommendationer och riskanalyser publicerade på SBF.se.

Rally

Regeringens besked innebär för rally, att begränsningen av antal deltagare istället blir 900 och att detta gäller i start- och målområde och inte hela banan, något som vi tydligt framfört under en längre tid. Bestämmelsen gäller för idrottstävlingar på väg och på eller i vatten eller skog, till exempel segling, rally och enduro.

För rally specifikt finns nedan från juristerna från Länsstyrelsen att ha med sig vid tillståndsansökan:
För tävlingar på t.ex. väg som är tillgängliga för allmänheten att delta i som tävlande gäller from 1 juli samma bestämmelser som för motionslopp. (900 pers.) Då får enbart tävlande och funktionärer befinna sig i start- och målområde. För eventuell publik finns då inga särskilda begränsningar utan då gäller Folkhälsomyndighetens allmänna råd om allas ansvar.

För tävlingar där allmänheten inte kan delta i tävlingen gäller sedvanliga bedömningar om offentliga tillställningar. Där blir ju ofta det avgörande för om det är en offentlig tillställning eller inte om det är publik eftersom endast de då ses som deltagare (jfr vad polisen skriver på sin webbsida för t.ex. speedway).

Vad som gäller för enskilda tävlingar blir alltså en bedömning som får göras från fall till fall utifrån ovan angivna förutsättningar av polis och Länsstyrelse.

Följande beslut gäller från och med 2021-07-01 till och med 2021-09-30 och kan ändras om Folkhälsomyndighetens rekommendationer ändras.

UPPDATERAD: 06 JUL 2021 09:51

Sidan uppdaterades den 14 december 2022